22 november 2016

Enkelt julkort med tutorial för nybörjare

 Idag visar jag en två kortmodeller som passar perfekt för massproduktion - enkla, stilrena och lätta att variera en smula om man vill.

Den första är mitt bidrag till månadens DT-utmaning. Jag har embossat den utstansade ovalen med glittrigt guldfärgat embossingpulver.


På den andra har jag använt några av Gummiapans julpapper och matchat dem med enfärgade. Jag har använt samma textstämpel på alla men den kan man så klart variera om man vill. Texten är embossad.


Här följer en detaljerad beskrivning av hur man gör, för den som inte är van vid att tex embossa. Längst ner i inlägget finns enskilda bilder på korten ovan, för den som är intresserad.

Jag börjar med att applicera antistatpulver där texten ska stämplas på kortstommen för att undvika att det fastnar pulver på andra ställen än precis där jag stämplat. Pulvret finns i några olika varianter, man kan även göra eget genom att hälla potatispulver i en nylonstrumpa och knyta ihop.

Jag använder en ofärgad embossingdyna till stämpeln. Den är klibbig och torkar långsamt så det är lätt att hinna hälla på embossingpulvret. Man kan även använda vanliga färgade stämpeldynor som torkar långsamt, sk pigment inks. Tänk i så fall på att stämpeldynans färg troligtvis kommer synas mer eller mindre igenom pulvret, så du väljer en kombination du vill ha.

Här kan man ana den stämplade texten.

Pulvret hälls på rikligt och skakas eventuellt runt lite över texten om man tror att det behövs. Jag har vikt ett vanligt papper och lagt under för att lätt kunna hälla tillbaka det överflödiga pulvret i burken.

Här böjer jag in papperet lite i vikningen och häller i pulvret i burken.

Nu ser texten ut så här. Om du har fått prickar av embossingpulvret utanför texten kan du prova att försiktigt blåsa eller peta lite med en pensel. 

Nu är det dags att värma pulvret så det smälter. Till det använder jag en embossingfön. Jag sätter igång den och låter den ligga  ca en minut innan jag använder den, så den blir riktigt het. Det underlättar framför allt när man använder pulver med glitter i. Tänk på att det blir väldigt varmt så akta fingrarna och eventuellt underlag. Man kan hålla fast papperet med en sorts  pincett om man vill ha lite säkerhetsavstånd eller om papperet som ska embossas är litet. 
Texten är färdig - blank och lite upphöjd.

Medan fönen värmdes upp skar jag till mina pappersbitar. 

Jag har tejpat fast snöflingepapperet, noga kant i kant med kortstommen. Nedanför det papperet har jag satt smala tejpremsor där det enfärgade papperet ska sitta.

I och med att jag satte tejpen på kortstommen i stället för på den smala pappersremsan behöver jag inte klippa till längden på den innan jag tejpar fast den, eller tejpa på papper som bara ska kastas. Tryck fast remsan kan i kant med snöflingepapperet.

Klipp bort det som sticker ut, och kortet är klart!

Så här ser de övriga korten ut på lite närmare håll:


//Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar